kunst in de klas

home » educatie » kunst in de klas

Samen met kinderen naar een kunstwerk kijken en erover praten, leidt tot verwondering en verbeelding bij kinderen. Een kunstenaar is een onderzoeker die je een verrassende andere wereld laat zien. Dat levert altijd een sleutelervaring, een wow­feeling, een positief schrikeffect of een magisch moment op waardoor kinderen op een andere manier naar kunst leren kijken.

De kunstuitleen biedt scholen de mogelijkheid om naar hartenlust kunst te huren, zo vaak en zo veel als zij maar wensen. Er is een gevarieerde collectie werken van verschillende Nederlandse en lokale kunstenaars. Een mooie gelegenheid om leerlingen in aanraking te laten komen met hedendaagse beeldende kunst, gewoon eenvoudig binnen de vertrouwde muren van de school.

Het onderwijsprogramma Kunst in de Klas bestaat uit verschillende versies: basis en uitgebreid. Zo heeft de school de mogelijkheid het project zo groot of klein te maken als past binnen het lesprogramma.

Basis
De school maakt een keuze uit een voorselectie aan kunstwerken. Deze kunstwerken kunnen dan in de klas besproken worden door de eigen docent en gebruikt worden naar eigen inzicht.
De kunstuitleen zal een lesbrief meegeven over de gekozen kunstwerken

Uitgebreid
De gekozen kunstwerken worden door een medewerker van de kunstuitleen besproken met de leerlingen. Hierbij zullen we gaan kijken naar de kunstwerken met methodes als Visual Thinking Strategies (VTS).
Dit is zowel op school als in de kunstuitleen mogelijk, bij de laatste optie kunnen de leerlingen ook zelf de kunst kiezen binnen de kunstuitleen.
Duur : 1 – 1,5 uur.