Informatie

open monumentendagen

De Open Monumentendagen vinden dit jaar plaats op 11 en 12 september 2021.

Het landelijke thema voor 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’. Het Dudok Architectuur Centrum is, in samenwerking met de gemeente, de organiserende partij. Inclusie en gastvrijheid staan dit jaar centraal. Hoe bereiken we een zo breed mogelijk publiek en zorgen dat iedereen zich welkom voelt? Particuliere woonhuizen, panden met een maatschappelijke functie, hotels en pensions, en alles daar tussen in.

Villa Erica

Villa Erica

De eerste steen werd gelegd in 1844 voor de bouw van een kostschool voor Jongeheeren. De kostschool heeft twintig jaar bestaan en het pand ging toen over in particuliere handen. De naam Villa Erica werd in 1865 door een bewoner van het pand gegeven.

In 1933 kocht het bestuur van de Openbare Bibliotheek Hilversum het pand aan de ’s Gravelandseweg 55 te Hilversum.
In de Tweede Wereldoorlog werd het pand gevorderd door de bezetter. Uit deze tijd stamt ook de bunker in de tuin. Na de bevrijding is de villa enige tijd gebruikt door de Canadese soldaten in afwachting van hun terugkeer naar Canada. Zij hadden hier o.a. hun Maple Leaf Club. Vanaf 1947 is de bibliotheek weer terug in Villa Erica.

Lees meer over Villa Erica op de website van Dudok Architectuur Centrum

Rondleidingen tijdens de Open Monumentendagen:

  • Rondleiding 13.00 u.
  • Rondleiding 14.00 u.
  • Rondleiding 15.00 u.
  • Rondleiding 16.00 u.

De rondleidingen duren ca. 30 minuten.

Voor meer informatie en het volledig programma van de blibliotheek kunt u kijken op de website van Bibliotheek Hilversum