Kunstenaars,  Kunstwerken

presentatie nieuw werk van peter van den akker

Peter van den Akker presenteert zijn onlangs verschenen oeuvre catalogus.
Daarnaast wordt er nieuw werk van hem getoond, dat vanaf die datum in de verhuur komt.
U kunt het nieuwe werk al bekijken en eventueel reserveren onder collectie.

ZOEKTOCHT DAY IN DAY OUT
PETER VAN DEN AKKER | OEUVRE CATALOGUS

‘Al een paar jaar denk ik na over een nieuwe catalogus, met allerlei gedachten; wat wil ik laten zien, alleen recent werk of ga ik ook terug naar de beginperiode van mijn kunstenaarsbestaan. Ga ik een boek maken met vooral veel afbeeldingen en weinig tekst, of wil ik mijn ontwikkeling als kunstenaar, begeleid door foto’s van werk, meer tekst, verschillende ateliers waarin ik heb gewerkt, tentoonstellingen, citaten, muziek en mijn inspiratiebronnen laten zien? Na al deze overwegingen: wil vooral een persoonlijk boek maken met afbeeldingen en een verhaal over mijn werk wat iets toevoegt aan mijn oeuvre; een duidelijke terugblik geven met: dit ben ik en mijn werk heeft de afgelopen 40 jaar deze ontwikkelingen doorgemaakt. 

Al ruim een jaar ben ik bezig om mijn werk, van 1978 tot heden, te fotograferen en maak er een database van. Mijn idee is om, naast deze oeuvrecatalogus, verschillende gebonden boeken te laten drukken. Eén met al mijn schilderijen; één met klein werk op papier (beeldmaat 35 x 25 cm, op deze maat werk ik al vanaf 1978); één met grotere werken op papier; één met beelden van keramiek en staal. Ik maakte al een geprinte versie van mijn zeefdrukken over de gehele periode. Het levert een totaaloverzicht van mijn oeuvre. 

Al werkend, fotograferend en terugkijkend op mijn oeuvre voel ik mij rijker en rijker met alle thema’s en onderwerpen die ik maakte; met alle herinneringen, stemmingen, sferen van toen en nu….; met muziek opnieuw beluisteren; met teksten en citaten uit boeken die ik las en bewaarde. Ook met de zelfgeschreven krabbels die ik totaal vergeten was en waarin ik mijn gemoedstoestand van dat moment als kunstenaar weergaf; hoe ik toen naar de buiten(kunst)wereld, met oude dia’s van mijn werk en de verschillende ateliers waarin ik werkte. Nu kan ik putten uit een scala van mijn gefotografeerd werk en documentatie, kan keuzes maken voor mijn ouevrecatalogus en besluit om vanuit 2018 langzamerhand terug te gaan naar de jaren 80.‘

Peter van den Akker

Zaterdag 25 mei 2019, 15:00 uur
’s-Gravelandseweg 55a, Hilversum